Frobbit! svarar på .SE remiss om Registry-Registrar

Idag är sista dagen för att svara på den remiss som .SE skickade ut den 17 december 2007. Se .SE Websida http://iis.se/about/press?id=129. Dvs, det är sista dagen för oss som förstår och pratar svenska. Vi fick remissen den 17 december 2007 och har sista svarsdag idag den 4 februari 2008. Om man tillhör skaran icke-svenskspråkiga – som tex många av .SE Ombud – så fick man remissen den 21 januari 2008 och får en vecka till på sig, alltså till den 13 februari 2008.

Remissen var omfattande, innehåll ett förslag till nytt avtal samt ett antal olika bilagor som förtydligade tex priser och vilka villkor som ska gälla för registrering.

Danny Aerts sade förresten på det möte som hålls för Ombuden i Malm för en dryg vecka sedan att de har växtvärk! Och det sken igenom i remissens textmassa. Det verkar som om all denna nyanställda personal alla samtidigt vill sätta sin prägel på de nya dokumenten. Ni vet, en sån dr prägel som alla nytillträdda företagsledare vill sätta på ”sitt” företag – bara det att här var det många kockar i soppan och inte ”bara” en nytillträdd VD. Det tog en stund att i textmassan sortera ut vad som var krav på Ombudet och vad som var krav på .SE. När man blandar hej vilt i samma punkter så blir det väldigt rörigt. Slutresultatet av denna sorteringsövning blev att .SE fick lite fler än de tre (3)! åtaganden man hade givit sig själv från början!

En annan sak som har slagit Frobbit! flera gånger är att .SE Ombud inte verkar förstår vad ett avtal är? Detta eftersom .SE I varje avtal envisas med att stoppa in ett antal punkter om ”subregistrar” (ett fö väldigt svenskt uttryck på vad som internationellt kallas Reseller). Det är förvisso väldigt vanligt att .SE tillåter att Ombud har en affärsmodell som innebär att man tillåter de som inte är Ombud, men som ändå vill hjälpa sina kunder med domännamnsregistrering, att registrera via ett Ombud. Men förstår inte dessa Ombud, som har affärsmodellen att använda subregistrar, att det avtal man skrivit med .SE innehåller punkter som måste följa med ner i nästa nivå av avtal? I så fall så kanske de inte borde vara Ombud alls? Varför ska .SE curla för Ombuden?

Det är också intressant att se hur amerikaniserade vi är i vårt samhälle. Vi sväljer vad som kommer från ”over there” med hull och hår, utan att fundera på om det passar in i vårt språkbruk och med vårt kulturmönster. Ordet acckreditering är ett sådant, vad betyder det på svenska egentligen och finns det inget bättre ord och som kan tydligt definieras? Speciellt som användning av termen i Sverige är högst politiserad och har olika betydelse inom den militära och civila delen av det svenska samhället.

Vad är det för fel på det traditionella ”ha ett avtalsförhållande”? Med kraven på den ”ackrediterade” som del av villkoren för avtalet.

Jaja, det blir nog bra om nåt år eller så! Det återstår mycket arbete innan den nya affärmodellen är färdig att driftsättas och innan dess kommer mycket vatten att rinna under många broar! Frobbit! ser fram mot många intressanta diskussioner under 2008!

Frobbit!s remissvar finns i sin helhet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.