Månadens snapback diskussion

Runt den 10:e varje månad blossar det upp en diskussion kring detta med snapback i domännamns Sverige.

För den som inte vet vad snapback är så kan det kort förklaras med att domäner som inte förnyas och som avverkat sin karantänstid släpps för registrering av hugad spekulant.

Givetvis finns det domäner som rner intresse både från enskilda företagare som har en affärsidé som från svenska domainers.

Hur frislppningen gr till r omgrdad med begrnsningar fr antalet anskningar per tidsperiod som kan skickas in – allt fr att .SE:s system inte ska braka ihop.

Och det tycks mycket om begränsningarna – om man som Ombud har 50st individuella ansökningar s kan man inte skicka in dessa direkt – då överskrider man antalet mail man får skicka in under en given tidsperiod. Och skickar man inte in direkt så är chansen att snappa borta.

Det har gjort att det utvecklats diverse samarbeten mellan Ombud för att hjälpa varandra få de attraktiva domännamnen. Samtidigt så trissar man då priserna som en domainer är beredd att betala för domänerna. Högst bud vinner.

En nystartad enskild firma med begränsad ekonomi gör sig icke besvär.

Många av oss som arbetar professionellt med domännamn nationellt och internationellt tycker inte att dagens system fungerar särskilt bra utan vi skulle vilja se ett annat.

Frobbit har diskuterat det vid ett flertal tillfllen med .SE och freslog redan nr dagens system var p frslagsstadiet att man istllet skulle infra ett sunrisesystem.

Ett sunrise system skulle eliminera mycket av den stress som frisläppandet idag ger upphov till och tydliga och transparenta regler för vem som får ett givet domännamn kan utvecklas. Om så behövs i samband med relevanta myndigheter.

Sunrise har dessutom prövats såpass mycket internationellt i samband med driftsättande av nya cctld:er att tekniken inte längre kan anses som ny och erfarenheter finns att inhämta från kollegor till .SE i toppdomänsvärlden.

Frobbit har nnu inte slutat hoppas på att .SE ska införa sunrise vid frisläppandet av domäner i samband med att nya affärsmodellen driftsätts!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.