Det är skillnad på domän och webadress

Varför är det så många människor som tror att en domän är lika med en webadress?

Hur många gånger ser man inte annonser där man för sin webadress använder en domän som klart och tydligt signalerar avsändaren, men vill man sedan maila så har man en mailadress som är knuten till sin bredbandsleverantör tex.

Det skulle vara som om Frobbit! använde www.frobbit.se för websida men frobbit@sjobo.nu som mailadress i stället för info@frobbit.se!

Det finns de som undrar hur det går till om man vill ha en mailadress som inte är knuten till sin bredbandsleverantör. För man kan ju inte använda domänen – den är ju upptagen till webben! Fast andra verkar ju ha det, hur funkar det? Det är inte helt ovanligt att man får höra kommentarer som dessa – fortfarande. Hur har det blivit så?

Jag tror att alla vi som verkar i branschen måste hjälpas åt att informera om vad en domän egentligen innebär och vilka signaler den sänder till mottagaren.

En domän är det som står direkt till vänster om .se! tex frobbit.se

Och direkt till vänster om frobbit.se skulle vi kunna ha en underdomän eller subdomän – frobbit.frobbit.se – om vi ville! Och en till, och en till – om vi ville! Det blir besvärligt att hålla reda på, men det skulle funka så länge som man inte överskrider det maximala tillåtna antalet tecken.

Och sedan kan man använda sin domän för webadresser – som info@frobbit.se! Och en massa fler, det är bara fantasin som begränsar.

Och på det viset är man fri att byta bredbandsleverantör utan att behöva byta sin mailadress och man slipper bekymra sig om att meddela sin nya mailadress och samtidigt riskera att några blir bortglömda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.