Förändringar i whois-informationen?

Vilken information som ska publiceras i den sk whois:en (härlig svengelska..) har dryftats ett tag inom ICANN när det gäller gtld:erna.

I Europa har vi PUL (som ju bottnar i ett EU-direktiv) och som till stor del reglerar vilken information som de Europeiska toppdomänerna visar i sina whoisuppslagningar. .SE visar tex enbart namnet på innehavaren samt två datum (registreringsdatum + när senaste ändringen gjordes)

Det har tagit tid för amerikanerna att först att vi har en PUL i Europa. Jag minns när jag berättade det för en amerikansk jurist i samband med att direktivet kom och fick tillbaka en vänlig klapp på axeln, ett överseende leende och orden ”men det fattar du väl Eva, att så kan det inte vara”! Det tog denne jurist tre år att först att jag hade rätt och det var en annan amerikansk jurist som fick honom att inse att det i hans ögon omöjliga var sant!

Europeernas evinnerliga tjat om PUL, i kombination med att det vuxit upp företag specialiserade på proxy-tjänster har dock gjort att man under året tittat på frågan och kommit fram till en rekommendation om att varje domän bör ha en Operational Point of Contact (OPOC).

Och till denna OPOC ska man då vända sig om man har synpunkter på hur domänen används, det uppstår en tvist eller lagens långa arm är ute efter den rättmätige innehavaren. Denne OPOC ska då vara skyldig att förmedla information om den rättmätige innehavaren.

Rent praktiskt för det också med sig att information om privatpersoner som tillbakahålls i enlighet med PUL inom cctld:erna då också kan hålla tillbaks inom gtld:erna. Medans juridiska personer måste visa sin information.

Det är bra att man äntligen hittat en lösning som gör att man försöker möta de olika lagstiftningar som finns på olika håll i världen.

Man gör dock världen än mer komplicerad genom att lyfta in en roll till. Frågan har väckts om inte admin-c och OPOC egentligen är samma sak men man har inte nått konsensus om det. Eftersom man ställer krav på att den som är OPOC ska ha aktuell information om innehavaren så lär det i praktiken bli den som fakturerar innehavaren som är mest lämpad att vara OPOC – och den som definitivt fakturerar r innehavarens dns-operatör…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.