Råd & Rön har testat webhotell

Jag har precis fått senaste Råd&Rön i handen. Den innehåller ett test av webhotell – 20 st.

Webmasters Network gjordes för bara nån vecka sedan en kartlggning av webhotell och där hittade man 188 idag aktiva. Hänvisningar fanns till andra listningar där det fanns runt 240 listade. Troligtvis finns det webhotell som inte finns med i någon lista så antalet webhotell i Sverige är många fler än 200.

Nåväl – nu påstår Råd&Rön att de testar de 20 tongivande. Men de beskriver inte hur de kommit fram till att just dessa anses vara tongivande – vilka kriterier han använts? Det skulle vara intressant att få reda på. Eller är det så enkelt att de använt priset? Det som konkurrensen handlar om enligt artikeln? Märkligt då att det smugit sig in några som inte tillhör det lägsta prisskiktet.

Jag måste också tillstå att när jag läser texten så har jag svårt att först vilken målgrupp de vänder sig mot. Är det småföretagre, privatpersoner eller lite större företagare? Man inleder med få webhotell är anpassade för vanliga konsumenter och webbamatörerer – det antyder privatpersoner. Lite senare sägs att webbplatsen är ditt hem på internet – märklig formulering med tanke på de diskussioner som var för ett par månader sedan angående Facebook och PUL. Intressant är också att titta på vad som tittats på avtal, support och vilka tjänster som ingår i ett givet paket. Inte ett ord om säkerhet tex.

Det viktiga med att ha ett eget domännamn diskuteras inte heller. Märkligt med tanke på att det är domännamnsinnehavarna under .se som i varje fall delvis finansierat artikeln. Domännamn nämns bara i parentes och i denna artikel som på så många andra ställen så likställs domännamn med webadress och sen kan man som bonus få mailadresser.

skyddadin.se har vi på Frobbit! skrivit lite råd som den som vill kan läsa om varför man ska ha ett eget domännamn.

Jag läser också Det är vanligt att skaffa sig ett webbhotell bara för att ”parkera” sitt domännamn någonstans och sedan använda domnamnet för e-post. I regel hänger det samman med att personen tänkt sig att ”någon gång” sätta sig in i hur man gör websidor”.

Snarare vill folk ha domännamnet för att de gillar ett visst domännamn. Man behöver inte alls ha en websida hos något webbhotell. Och sedan har de önskemål om att koppla det till mail, web, jabber eller VoIP. Det är för övrigt fantastiskt att man tror att alla människor vill lägga ut sitt liv och leverne för inspektion av kreti och pleti, även om webbsidor och bloggar kan användas till intressant spridning av information, vilket jag hoppas ni läsare tycker denna bloggen gör.

Men testen missar helt att många av de privatpersoner jag pratar med inte är intresserade av web utan enbart av mail.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.