Sveriges Ombudskår decimeras

Det rörs i den svenska domännamnsgrytan just nu!

Den som läser den sk snapback-tråden på Webmasters Network vet att ett av .SE:s Ombud har blivit avstängt och tre har blivit varnade. Det Ombud som .SE stängt av, blev igår också uteslutet ur den svenska Ombudsföreningen Registrars.se.

Vad innebär då detta för den svenska domännamnsmarknaden?

Ja, några av dessa Ombud har i princip enbart ägnat sig åt sk snapback och deras kunder måste ju hitta ett annat Ombud som kan snappa åt dem. Det kan inte vara så svårt!

Det innebär också att .SE har sagt att kartellbildning när det gäller registrering av domännamn inte ses med blida ögon! Kartellbildning gillas ju inte när det gäller andra delar av näringslivet och vi läser emellanåt om hur Konkurrensverket och domstolarna slår till mot just kartellbildning – så varför skulle andra regler råda för domännamn?

Signaturen Autosvar skrev igårkväll på snapbacktråden att
”Om det visar sig att IIS har rätt i att en eller flera aktörer valt att medvetet bryta mot uppsatta regler så kommer verksamheten att fortgå p åett eller annat sätt, säkerligen på ett sätt som gör det svårare för IIS att syna. Lycksökare lämnar inte en bransch där det finns utrymme för oetiskt agerande utan några eller större på följder. De försöker istället hitta andra vägar. Det är först när vägarna blir allt svårare att hitta som samma personer söker sig vidare.”

Om Autosvar får rätt i sin prefetia så kommer Domännamnsmarknaden under ett tag framöver därmed att få se beteendemönster som inte ses med blida ögon av alla. Jag skulle inte bli förvånad om Autosvar har rätt – varför skulle Sverige avvika från vad som sker i andra länder?

Det ställer andra sidan krav på .SE och de avtal som de nu filar på inför det kommande bytet av affärsmodell. Det är oerhört svårt att förutse vad som kommer att hända – kommer .SE att klara av att skriva avtal som r tillräckligt tydliga för att stävja beteendemönster man inte vill se och samtidigt ge den frihet som behövs för att stimulera en sund konkurrens?

Hur mycket de tagna besluten rör i grytan långsiktigt återstår att se. Det har i alla fall gått gäss på sjön en vecka nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.