PTS skriver rapport utan input från domännamnssverige

PTS har under det senaste halvåret genomfört en tillsyn av hur .SE sköter sin verksamhet och med utgångspunkt från Toppdomänslagen. Och det är trevligt att se att de utför de uppgifter som de är ålagda.

Igår, den 26 mars 2009, offentliggjorde de sin rapport. Jag har idag läst varenda en av de 62 sidorna rapport, Bilaga 1 (11 sidor) och Bilaga 2 (10 sidor). Jag höjer högt på ögonbrynen över rapporten!

Hur kan man skriva en rapport om domännamn utan att inhämta information från andra än .SE och Finansinspektionen?

Att .SE är en informationskälla är väl rätt självklart, men finns det inte fler och mer kunniga informationskällor i Sverige än Finansinspektionen när det gäller domännamn?

Det har sedan flera år funnits en infekterad debatt gällande domännamn innehållande teckenkombinationen bank och det genomsyrar rapporten. Jag kan inte låta bli att få intrycket att Finansinspektionen drivit på PTS att skriva den här rapporten för att få tyst på Bankföreningen.

PTS vill att .SE skall spärra alla domännamn som innehåller teckenkombinationen bank och sen ska det till en förprövning, eventuellt med inhämtat godkännande av Finansinspektionen. Det måste kännas mycket märkligt för Bankeryds Djurpraktik som idag anvnder domänen bankerydsdjurpraktik.com att behöva bli granskade av Finansinspektionen om de skulle vilja ha bankerydsdjurpraktik.se.

Jag undrar förresten om PTS och FI är medvetna om att .SE enbart arbetar med teckenkombinationer och inte namn eller ord?

Undrar hur mycket i rapporten som sett annorlunda ut om de ställt motsvarande frågor till Registrarerna som de ställde till .SE?

Det skulle också vara intressant att veta varför man utvärderar en modell med tillhörande avtal och villkor som gick i graven två veckor innan rapporten publicerades? Vore det inte mer värt att utvärdera det som vi ska leva med framöver istället?

Debatten om domännamn i Sverige är inte slut det är ett som är säkert. Men från och med nu är det inte bara meningsskiljaktigheter mellan .SE och Registrarer att ta hänsyn till utan en tredje spelare har nu gjort entre – PTS. En spelare som .SE och Registrarer nu gemensamt måste lära att kunskapen om domännamn i Sverige finns hos fler än Finansinspektionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.