ICANN söker ny ledare

Under förra veckan var det ICANN möte i Mexico. Veckan inleddes med att nuvarande CEO & President Paul Twomey annonserade sin avgång.

Paul tillträdde efter att ha varit GAC Chair. Det var han som läste upp GAC kommuniken i Yokohama som fick stora plenisalen att bli tyst, sitta tyst, resa sig och under tystnad gå till lunchmatsalen där man sedan så sakta började prata med varandra.

Och vad sa han då som fick ett helt ICANN mte att bli tyst kan man ju undra? Jo, han meddelade med skärpa att GAC-mötena kommer att förbli stängda och om ICANNs deltagare inte accepterar det kommer GAC mötena att hållas vid annan tidpunkt och på annan plats än ICANN mötena och sen kommer GAC bara att skicka en representant till ICANN-möten för att läsa upp kommuniken! Häpp!

Internet hyllar ju öppenhet. Det är självklart att alla möten under ett ICANN möte är öppna och vem som helst kan sitta in och delta. Det är en arbetsmodell som GAC inte riktigt kunde svälja, den var så i strid med hur stater arbetar i andra forum på internationell nivå. Så med Internet kom traditionella slutna arbetsmönster i kollision med ledstjärnan öppenhet.

Idag har man hittat ett mellanting som inkluderar både slutna och öppna mten. Och, hör och häpna, även andra grupperingar har anammat denna kompromiss!

Det var mäktigt att sitta i denna plenisal i Yokohama och höra Paul läsa upp kommuniken och inse tystnaden lägra sig. Man har kunnat höra en knappnl falla mot den heltäckande mattan!

Paul Twomey blev sedan CEO & President för ICANN. Nu är det dags för honom att lämna över rodret till någon annan.

Hur mycket lobbying tror ni pågr gentemot ICANN Board medlemmar just nu? Det ska bli spännande att se vem det blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.