Registrar inför rätta

I förra veckan blev det känt att Transamerica har stämt Registraren Moniker.

När jag läste artikeln fick jag en flashback från den svenska domännamnvärlden där .SE förra hösten stängde av ett Ombud (som det hette då) för precis det som Transamerica nu stämmer Moniker för. Att registrera domäner på påhittade personer eller personer som inte har en susning om att deras namn används straffar sig i längden.

Det intressanta är att Transamerica valt att stämma Moniker inför domstol istället för att gå till WIPO och deras tvistelösningssystem.

Att domäner registreras och har registrerats med falska uppgifter är inget nytt, förekommer i varenda toppdomn och ”alla” vet om det. Varför man registrerar med falska uppgifter kan variera – gömma personuppgifter och tjäna pengar är de två vanligaste.

Hittills har tvister avgjorts genom de tvistelösningssystem som finns. Det är WIPO för generiska toppdomner samt några landstoppdomäner eller genom Alternativa Tvistelsningsförfarande som för .se-domner. När man registrerar en domän så förbinder man sig att följa vad dessa tvistölsningssystem kommer fram till, samtidigt som det inte finns några hinder att klaganden vänder sig direkt till domstol.

Idag löses många tvister utanför domänbranschens egna tvistelösningssystem, tex genom att den som reggat domnen säljer den för vad avgiften till tvistelösaren skulle kosta. Det tjänar framför allt klaganden på genom att de slipper lägga resurser (läs pengar) på att skriva långa dokument som visar varför de ska få rätt i en tvistelösning.

Här har Transamerica valt att gå till doms istället. Genom det kommer domstolarna och den professionella juridiska yrkeskren att tvingas både utbilda sig och ta ställning till vem som har mest rätt till ett domännamn och om det finns tillfällen nr det kan vara motiverat att registrera med falska uppgifter. Det innebär också förhoppningsvis att dessa jurister också inser att domnnamn inte med nödvändighet är ett varumärke, men kan vara det.

Jag hyser förhopppningen att det Transamerica nu gör kan starta en process som både utbildar, utvecklar och leder fram till något positivt för oss alla. En process som kan koppla ihop de regelverk för domännamn som finns med den traditionella världen och initiera de förändringar som behövs inom lagstiftningen som skrevs före domännamnens inträde i våra liv.

I samma andetag så hoppas jag att Handelsbanken eller någon av dess bankkollegor i Sverige gör likadant nästa gång de anser att någon registrerat ”deras” banknamn istället för att försöka tvinga .SE implementera dåligt övertänkta regler genom att lobba PTS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.