Grattis Egypten, SaudiArabien, Förenade Arab Emiraten och Ryssland

Igår kom beskedet att de första IDN cctlderna har passerat nålsögat och nu kan begära att bli införda i rootzonen. Se ICANNs meddelande.

De länder som använder andra teckenuppsättningar än vad vi i västvärlden gör, har länge arbetat för att få IDN-lösningar. Men att enbart få möjlighet till IDN på domännivå och inte också på toppdomänsnivå har inte varit tillräckligt för dem. Eftersom dessa länder har en stor befolkning som inte ens kan de tecken vi använder i väst så är det viktigt för dem att även toppdomänen är IDN.

På ICANN mötet i Egypten i Mars år 2000 pratade jag med Manal Ismail (som nu är kontaktperson för Egyptens IDN ansökan) och han trodde då att IDN skulle finnas inom 2 år. Jag trodde inte riktigt på 2 år, men var också övertygad om att det skulle komma. Och nu är Manal och andra i mål.

Detta kan sätta fart på Internetanvändandet i många länder. Med tanke på att många av dessa länder är folkrika så kommer det bli mycket intressant att se vad det kommer att innebära för Internetutvecklingen generellt. Det finns också potential för många domänregistreringar i dessa toppdomäner, dock kommer vi nog mest att få se dessa registreringar gå via nationella Registrarer och inte i samma utsträckning via Registrarer som arbetar globalt. Även om det naturligtvis kommer finnas Registrarer som erbjuder globalt för att fånga upp de som lever någon annanstans än i landet som indikeras i toppdomänen och de företagare som behöver ha kontakt med sin hemmabas fast de har rörelse utanför landet.

Idag är det tillåtet för varje land att ansöka om en IDN tld. Något som också kommer bli intressant är att se när kraven på regionala tld:er (typ .eu) kommer på andra skript och hur det ska hanteras. Eller kraven på nya toppdomner fast i IDN-tappning…. hur många toppdomäner har världen behov av? Och hur ser man till att alla för del av kakan så att ISOC och Vin Cerfs vision ”Internet for everyone” blir verklighet och på lika villkor för alla?

Nu väntar Frobbit! bara på att .se p jiddish skall komma också!

Note: IDN står för Internationalized Domain names och är samlingsbegreppet för att kunna tillhandahålla/få domännamn med andra tecken än bara ASCII, dvs de tecken som används i det engelska språket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.