Första toppdomänerna med nationella tecken

Det har under flera år varit på gång en utveckling för att införa nationella tecken först i domännamn och sen som toppdomäner.

När Internet ursprungligen utvecklades så kunde bara bokstäver och siffor som används i det engelska språket hanteras. Alla andra tecken fick vänligt med bestämt översättas till något av de giltiga tecknen. Detta ledde försts till att krav på att alla tecken som används i olika skript skulle kunna användas.

Notera att det heter skript och inte språk. Språk pratar man om i vardags men varje språk använder ett skript och de noggranna Internetteknikerna vill därför att man pratar om skript och tecken inte språk och bokstäver. Annars blir det fel i teknikertänket.

I svenskan har vi de nationella tecknen och som vi kunnat använda i domännamn länge nu. Vi har i jämförelse med många andra haft det relativt enkelt eftersom vi använder samma tecken som engelskan + några till = .

Det har varit värre i de arabisktalande länderna och borta i Asien. Där använder man helt andra skript för att åskdliggöra sina språk i skrift. Man har dessutom stora befolkningar som inte kan någonting annat än de egna skripten. Därför har det för politikerna i dessa länder varit viktigt att införa nationella tecken eller IDN som det heter med Internet terminologi! Dess länder har därför lagt både energi och pengar på att detta skall komma till stånd.

Så blev det då äntligen offentligt offentligt att de första IDN toppdomänerna har gått live:
Egypt: ??? (Egypt)
Saudi Arabia: ???????? (AlSaudiah)
United Arab Emirates: ?????? (Emarat)

Det finns ett 20-tal till som bara väntar på de sista godkännandena och som vi kommer få se live inom snar framtid. Grattis till de stora nya befolkningsgrupper som nu kommer kunna använda nätet.

Förhoppningsvis kommer detta också att medföra att utvecklarna av mailprogram kommer fr dem att fungera med nationella tecken så att vi kan börja använda dess domäner även i mail.

För oss som arbetar med registrering av domäner så medför detta en extra dimension. Vi har säkerligen invånare i Sverige med bakgrund/släkt/vänner i dessa länder och som kan vilja registrera sina domäner via en svensk Registrar. Och det ger förstås en rent praktisk och teknisk problematik för oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.