Frobbit!

DNS med anycast! Nu hos Frobbit!

Att ha en fungerande dns-struktur är nödvändigt öfr att mail och web ska fungera. Den dns-struktur som byggts upp har visat sig vara robust och vl fungerande samtidigt som det finns svagheter i att ha tåv namnservrar stående i samma datorhall eller i samma subnät.

Arbetet med att öka säkerheten är därför något som pågtt länge och det som varit mest synligt för den enskilde domännamnsinnehavaren är införande av DNSSEC, där Sverige och den svenska toppdomänen .se var föregångare.

DNSSEC är en säkerhetsfunktion som säkerställer att du verkligen pratar med den domän du tror att du pratar med. Om man använder Thunderbird som mailprogram kan man ladda ner ett tillägg utvecklat av toppdomnen fr .cz (Tjeckien) så ser man i sitt adressfönster om adressen man sker är DNSSEC säkrad eller inte.

På toppdomänsnivå har man under många år tittat på möjligheten att ha många namnservrar och utspridda geografiskt s att om något inträffar på en plats i världen ska de övriga fungera. Eftersom Internet fungerar genom att man från roten sker efter en svarande namnserver så minska alltså risken att man inte ska få svar genom att ha många namnservrar. Tekniken kallas för anycast och är införd på toppdomänsnivå sedan flera år tillbaka.

Nu har den ockås blivit möjlig att använda på domnnamnsnivå. Frobbit! har därför under vintern arbetat tillsammans med några av de mest kompetenta inom området vilket nu resulterat i att vi kan erbjuda en DNS tjnst Oden med anycast.

För den som har höga krav på att web och/eller mail – eller kanske ett viktigt ftp-konto – alltid måste fungera så är den täjnsten ett måste.

För att ingen ska undra så är det väl också bäst att tillgga att samtliga våra dns-tjänster naturligtvis klarar IPv6!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.