Test med nationella tecken i rooten – yes!

Det vi alla väntat på så länge verkar nu bli verklighet!

Toppdomäner med nationella tecken testas nu i rooten! ICANN släppte nyheten strax efter midnatt inatt och en testperiod vad gäller nationella tecken kommer nu!

Att inte kunna använda nationella tecken i domännamn har varit en komplicerad fråga att lösa och som har genererat många diskussioner och under många år!

Under .se fick vi möjligheten till svenska tecken redan 2003 och i år så utökades teckenmändgen så att vi även kan registrera i de svenska minoritetsspråken.

Vi ska vara glada i Sverige som har så stor del av våra tecken gemensamt med det engelska språket. Men tänk på de delar av världen som inte använder våra tecken att skriva med, i arabländerna, i Asien!

Dessa länder har stora befolkningskategorier som inte har en susning om något annat skriftspråk än de tecken som de använder i det språk de pratar! Även om det varit möjligt att ha domännamn med nationella tecken under de befintliga toppdomänerna så har toppdomänen inte haft den möjligheten och då var det kört ändå!

Nu kommer testperioden för nationella tecken i rooten. Elva språk har man valt ut: Arabiska, Persiska, Kinesika (förenklad och traditionell), Ryska, Hindi, Grekiska, Koreanska, Jiddish, Japanska och Tamil.

På Måndag, den 15 oktober kan vi alla börja testa och instruktioner om hur vi går tillväga kommer att finnas tillgänglig på ICANNs hemsida http://icann.org.

Och om ni vill veta mer om processen som lett fram till denna testperiod så kan ni läsa på http://www.icann.org/topics/idn/.

Ett stort steg framåt mot ISOC:s vision: Internet is for everyone!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.