Domain Name Front Running – Bara ett rykte?

Security and Stability Advisory Committee (SSAC) inom Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) har just släppt rapport nummer 22 som handlar om Domain Name Front Running. Det innebär att den som får frågor om huruvida ett domännamn är ledigt själv kan registrera det (om det är ledigt) istället för den presumtiva domännamnsinnehavaren. De organisationer som skulle kunna göra detta är ombud, tredje part whois-tjänster, webhostingföretag och liknande.

SSAC säger att det finns rykten att Front Running pågår, att det finns (tekniska) möjligheter att någon med information om intresse för registrering kan registrera domännamn, men också att det inte finns några information om att detta verkligen händer. Därför ber SSAC om feedback (kontaktinformation i rapporten).

Frobbit (som deltar i SSAC) ser inte heller tecken på att detta verkligen pågår, även om det finns både goda och onda parter som håller på med s.k. Domaining. Vi får alla hoppas att det kommer information till SSAC som resultat av denna rapport, för rykten är aldrig bra. Antingen ska dessa dödas eller också ska fakta läggas på bordet.

Det finns naturligtvis skojjare på domännamnsmarknaden, precis som i alla marknader. De som kommer på att de ska registrera ett domännamn vet inte så mycket mer än att de vill ha en hemsida, och vips kanske de ber om detta som tjänst av någon som tex registrerar domännamnet med sig själva som innehavare. Frobbit arbetar hårt för att utbilda och upplysa om de saker man ska tänka på genom t.ex. kampanjen www.skyddadin.se.

Arbetet med att hitta information om huruvida Domain Name Front Running pågår fortsätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.