Nya toppdomäner

Sitter här på ICANN möte i Los Angeles. Det sägs att det är 1400 deltagare den här gången.

En av de stora frågorna är nya toppdomäner. Under nästa år kommer ICANN att öppna för hugade spekulanter att skicka in sina ansökningar om nya toppdomäner.

Generic Names Supporting Council (GNSO) har tagit fram ett papper med ett antal kritera som de anser måste vara uppfyllda för att man ska kunna tilldelas en toppdomän.
I samband med att de presenterade dokumentet igår så kom naturligtvis alla de frågor upp som de effektivt har undvikit att beröra i dokumentet.
Kön framför mikrofonen var som förr – på den gamla goda tiden när ICANN mötena var ganska vilda och animerade diskussioner hörde till vanligheten!

En av frågorna som de inte berörde var vilka teckenkombinationer som skulle vara tillåtna. Ska det vara tillåtet för Microsoft att få .microsoft? Och vad säger den Globala äppelodlarorganisationen om att Steve Jobs får .apple?
Och vem ska avgöra och på vilka grunder om det finns stort motstånd från en relevant grupp av intressenter gentemot en viss toppdomän?

Och ska en cctld få registreras i mer än en teckenkombination som tillhör språk som inte anvnder ASCII? Ska .in för Indien få registreras i både tamil och hindi – eller bara det ena och i så fall vilket? Vem avgör det och vad tycker andra halvan av befolkningen om det val som görs om bara en får registreras?
Ibland ska vi svenskar vara glada för att vi inte har mer än 3 nationella tecken (åäö)! Det underlättar livet för oss!

Jag tror vi kan se fram mot fler intressant diskussioner i frågan. Frågan är hur pass försenad processen blir – för den kan väl inte hålla tiden den här gången?

Just nu sitter jag på en session dr Paul Twomey (ICANN CEO) stller frågan om hur många ansökningar vi tror de får in? 100? 500? Svaret från publiken är ”många” – troligen fler än 500!
Paul är orolig för hur mycket personal de behöver för att klara av att hantera alla ansökningar.

Fortsättning följer under de närmaste åren…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.