Blir en domän ledig nånsin numera?

Hur blir en domän ledig? Och blir en domän ledig nånsin?

Tja, det är en fråga man kan ställa sig i dessa tastingdagar. De flesta domäner under .com som inte förnyas av innehavaren försvinner till tasting och sen blir de ev lediga. Om det klickas tillräckligt mycket på dem under tasting perioden så behålls de för pay-per-click tjänster eller för att säljas till högstbjudande. Big business och som vanliga människor inte förstår mycket av och inte är inblandade i.

Vi som inte har engelska som modersmål har det dock lite bättre förspänt. Det är inte så många som visar intresse för våra ord och det ökar chansen för att de ska bli lediga när tasting perioden är över.

Men kan en domän bli ledig under andra förutsättningar än att en innehavare/tastare inte vill ha den längre?

Det är nog tveksamt, för om en innehavare inte får ha domänen kvar av någon anledning så blir den ju inte ledig. Det går bara över att bli registrerad på en annan innehavare. Eller ev reserverad för en regering som kan tänkas vilja ha den i framtiden.

Så det ställer frågan om på vilka grunder en innehavare kan bli av med en domän?
Varumärkesintrång är ett klassiskt exempel vid det här laget. Vid en varumärkestvist kan en innehavare bli av med en domän och den förs ver till någon som då anses ha större rätt till domänen.

Kan ett registry ta tillbaka en domän?
Kanske blir nog det otydliga svaret. Eftersom varje registry sätter sin egna regler och i nån slags överenskommelse med vad som på engelska kallas för the local community så kan ju ett registry om the local community så vill ändra reglerna så att en domän kan tas tillbaka.
Ett tillbakatagande är inte populärt av den som använt domänen! Och jag tror att innan ett registry bestämmer sig för att ta tillbaka en domän så tänker man sig för både en och tre gånger och ser till att man har torrt på fötterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.