Förprövning eller efterprövning?

Med förprövning menas att någon sitter och kollar om en ansökan om ett visst domännamn följer något bestämt regelverk. Med efterprövning menas att man prövar de tvister som kommer upp om ett domännamn efter registrering skett.

På gtld nivå har man sedan urminnes tider haft efterprövning. De flesta cctld:er började med förprövningsmodeller men migrerar en efter en till efterprövningsmodeller. .SE migrerade 2003.

Och varför det?

Jo – därför att det har visat sig att det är omöjligt att skriva ett regelverk för förprövning som inte innehåller mängder med kryphål och som givetvis utnyttjas!

Det svenska regelverket, som byggde på namnlikhet mellan den firma som var registrerad hos dåvarande Patent-och Registreringsverket (nuvarande Bolagsverket), kollapsade när initiativrika Ombud registrerade firmor som för det oinvigda ögat såg väldigt märkliga ut. Men som för den invigde genast translittererades till ett fantastiskt domännamn!

I andra lnder har man anvnt sig och anvnder sig fortfarande av samma/liknande teknik.

Men kan inte efterprvning med tiden ge upphov till ett regelverk? Jovisst kan det intrffa! Redan nu s ser vi att om ngon registrerar ngon annans varumrke eller firma s kommer en tvistelsare att dma till frmn fr innehavaren av varumrket och/eller firman! Och om det hnder tillrckligt mnga gnger s utvecklas det till en praxis, baserad p tilldelade rttigheter enligt andra regelverk i samhllet.
Och p samma stt kan praxis utvecklas nr det gller andra typer av registreringar som kanske inte alltid ses som de mest nskvrda.

Men vem ska d gra dessa efterprvningar?
P gtld sidan har WIPO (World Intellectual Property Organization)utvecklat ett tvistelsningssystem som tillmpas. Men det finns inget som hindrar tv stridande parter att mtas i domstol nd. WIPO har ven ett anpassat tvistelsningssystem fr cctld:er som vissa anslutit sig till, bla .nu, dremot inte .SE.

P cctld-sidan r det vanligt med egna tvistelsningssystem som r nationella, billigare och anpassade efter landets lagar och praxis. S har vi det hr i Sverige – .SE tillhandahller ett tvistelsningsssystem fr tvister som uppstr under .se.

Det finns rster nationellt svl som internationellt som menar att tvistelsningen ska ske av en frn toppdomnen skild organisation.
I det lnga loppet s tror jag ocks det r rtt – men hittills har det varit s att domstolar har inte haft kunskaper att ta i domnnamnstvister. Och d r det bde bra och ndvndigt att cctld:n tillhandahller ett system som r billigt, snabbt och dr utbildningen av jurister kan brja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.