Vem har rätt till ett geografiskt ord som domännamn?

Geografiska ord som domännamn kommer från tid till annan upp som frågor om de ska kunna registreras av vem som helst eller inte!

Frågan har genom åren varit upp på global nivå och på svensk nivå i olika omgångar.

Det finns länder som är väldigt protektionistiska och därmed är väldigt måna om att skydda sina geografiks ord/varumärken från att bli vanhedrade. Vilket de kan riskeras bli om godtycklig får registrera den som toppdomäner eller som domäner på andra nivån under en toppdomän (som ort.tld alltså). Så dessa länder har globalt drivit igenom att nya toppdomäner ska blockera registrering av geografiska ord som finns på en viss lista. Varje land får stå för sina geografiska ord på den listan, Sverige har med en dryg handfull.

Sen kan man fundera på geografiska ord under .se!

För närvarande finns det en lista hos .SE på en mängd geografiska ord som kommunerna har reserverat. Det gjordes för 5 r sedan i samband med att .SE öppnade för först-till-kvarn-registrering.

Bakgrunden till att den listan arbetades fram med Kommunförbundet som sammanhållande var att det redan under det strikta regelverkets tid funnits stridigheter om vem som skulle ha rätt till ett visst geografiskt ord och varför.

Det visade sig att, regelverket till trots, företagare lyckade registrera sin bys namn som domännam. När sedan ortens företagarförening ville börja marknadsföra orten så vägrade den företagare som registrat domänen att släppa den så att den kom hela byn tillgodo och så var den interna striden igång. Och det vet alla som bor/bott i en mindre by hur viktigt det är att byn håller ihop och inte bråkar internt!

Summan av kardemumman efter att den interna striden eskalerats både till NIC-SE, NIC-SE:S tvistelösningssystem och inblandad kommun blev att dessa listor kom till i samband med att reglerna försvann.

Tanken då var att kommunen skulle stå för domänerna som representerade orter/naturområden/geografiska platser i deras kommun och ”arrendera” ut dem till byalag/företagarföreningar. Och så har också skett i en del kommuner.

Dessutom så skulle byalagen, via kommunen, ha ett organisationsnummer att uppge till .SE vid registreringen.

Byalag är ofta små ideella föreningar som inte har något eget organisationsnummer. De kan alltså inte registrera en se-domän eftersom det är krav på ett organisationsnummer. Det får till följd att någon av medlemmarna vänligen ställer upp och reggar domänen på sig mot att byalaget står för kostnaden. När denne medlem kommer i konflikt med byalaget kan ni själva räkna ut vad som händer….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.