Gästbloggare Danny Aerts

Idag har Frobbit! en gästbloggare – Danny Aerts, VD p .SE, den organisation som hanterar den svenska toppdomänen .se:

Nya toppdomäner: Vilka och varför?

Som jag tidigare informerat finns det långt gångna planer på att introducera nya toppdomäner.
Jag får en hel del frågor kring ICANN:s planer (eller kanske cirkus). Vilka toppdomäner kommer vi att se i Sverige? Kan jag ansöka? Är .SE oroliga för konkurrens?

Jag tänkte gå in på några frågor.

Varför nya toppdomäner när det redan finns nästan 300 och alla nyare generiska toppdomäner har misslyckats?

Kort för att Internet är survival of the fittest. Charmen med Internet är dess öppenhet och det är inget fel att nya toppdomäner för testa sig fram. Om de hittar en målgrupp för vi väl se men protektionism och att lägga hinder för nya toppdomäner är fel väg.

Är det lätt att få en ny toppdomän?

Kombinationen av tillräckligt med pengar och en bra allians med en tekniskt kunnig partner kan ge dig en bra start. Sedan blir det troligen väldigt viktigt att bevisa att man har sötd av relevanta organisationer, the local internet community och statliga representanter för att kamma hem det. ICANN kommer i den processen vara väldigt lyhörd för att inte stöta sig med någon.

Kommer toppdomänen .se få tung konkurrens i Sverige?

.se kommer troligen inte att märka av de nya toppdomänerna. De toppdomäner som vi kommer att se är IDN-toppdomäner och kanske regionala toppdomäner. Ingen av dessa hotar .se. Som brukligt är profiterar marknadsledaren när det uppstår nya spelare, och sanningen är att jag tror inte att det kommer att hända så mycket i Sverige.

Tror jag då inte på ett .sve , .swe eller .stockholm? Kanske men inte utan samarbete med svenska myndigheter, kommuner och andra organisationer. Annars har ansökan ingen chans att gå igenom..

Vad gör .SE nu?

Vi diskuterar mest med berörda organisationer om hur vi skyddar Sverige från oönskade registreringar (Hur skyddar man en toppdomän?!) Hur förhindrar man att någon registrerar Sverige med andra skrivtecken.. Behöver svenska staten betala ICANN för skyddet av Sveriges identitet på Internet och slutligen ska .SE hjälpa kommuner och stora företag?

Hoppas ICANN vet vad de sätter igång, men troligen vet de inte det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.