Hur aktuell är informationen i whois?

Whois och hur aktuell informationen i whois är kan man fundera en stund kring.

Vår egen .SE har tämligen skarpa krav på att informationen i whoisdatabasen ska vara korrekt. Som Ombud och framtida Registrar finns det krav i avtalet på att man ska veta vem innehavaren är och också förmedla den informationen till .SE s att de kan hålla whois-databasen uppdaterad.

Andra toppdomäner har inte samma krav så uttalat men de finns där någonstans.

Jag började fundera på detta igen (för vilken gång i ordningen?) här på förmiddagen. Det kom ett mail till mig som jag blev lite nyfiken på vem som låg bakom. Det var en .com-domän som jag gjorde en whoisskning på och hoppades att jag skulle få nåt givande tillbaka. Att det inte skulle vara en whoisproxy registrering. Det var det inte. Den var registrerad via GoDaddy och deras whois berättade för mig att det var ett svenskt aktiebolag som låg bakom. Ett aktiebolag som jag inte kände igen, så den förnämliga siten allabolag.se fick sig ett besök.

Men bolaget som enligt GoDaddy whois registrerat domänen existerar inte!

Intressant! Min nyfikenhet väcks mera så jag gräver lite till och kommer så småningom fram till vem som ligger bakom domänen.

Av detta grävande kan man lära att uppgifterna som visas i whois ska man inte lita på! Det går hur lätt som helst att förespegla en innehavare som inte existerar! Eller att registrera i en annans namn!

Nu var det här en .com …. på .se går inte/kommer inte det att gå med de hårda krav som .SE har! Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.