Nu är det slut för den här gången

Så lider det 33:e ICANN mötet mot sitt slut. Sista dagen är det som vanligt Open Forum och kön av de som vill göra sin röst hörd är som vanligt lång.

Och av någon outgrundlig anledning så vill de flesta höja sin röst om nya gtld-processen. Några hejar på, stressar och vill inte acceptera en enda dags förskjutning. Andra tycker att processen är åt skogen och att man måste göra om en hel del. Många reagerar på de höga avgifterna.

Det verkar som om det först nu, när ansökningsprocessen börjar diskuteras som de som inte är intresserade av nya tld:er börjar vakna! Var har de varit under tiden som all lobbying idkats för att få till nya tld:er?

Vint Cerf myntade en gång i tiden devisen ”Internet is for everyone” – och det tror jag alla kan ställa upp på! Men vad innebär det egentligen när det kommer till hur många tld:er och vilka som behövs? Och finns det någon studie på hur det påverkar root zonen när man inför nya tld:er? När blir stabilitet och säkerhet hotad i root zonen?

Nya gtld:er är kontroversiellt, så mycket är klart!

Och förvisso har de ny officiellt flyttat fram ansökningsdatum till Q2/Q3 2009 – men hur stor är sannolikheten att det kommer hålla? Redan i början av sommaren var det inoficiella budet att tidigast i slutet av 2009 kunde ansökningar börja behandlas. Och ICANN är inte känt för att hålla tidplaner.

Redan vid förra mötet i Kairo som var i mars 2000 hörde jag representanter från arab-världen säga med övertygelse att ”inom 2 år har vi IDN”. Så vi vet ungefär hur långa två ICANN-år är nu…..

För att ge rättvisa åt Open Forum ska väl också tilläggas att det har hörts några få röster om att IPv6 måste införas! Men det vet vi redan :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.