Förlossningsdags!

I två år har domännamns Sverige arbetat för att gå över till det som kallas Registry-Registrar Modell. Dvs att den organisation som hanterar toppdomänen har ett avtal med en mängd företag som kallas för Registrarer om att hantera domännamn på innehavares uppdrag.

För en innehavare betyder det att han enbart har kontakt med det företag han valt för att prata med om sina domännamn. Det kan vara samma företag som gör hans websidor, där han har sin hosting eller en renodlad Registrar.

En Registrar kan givetvis också erbjuda hosting och göra websidor men behöver inte göra det. Det kan vara separat bolag som gör det och som sen agerar som återförsäljare av domäner till en Registrar (tex till Frobbit!).

För en Registrar betyder det att han har ett större juridiskt ansvar gentemot domännamnsinnehavare än tidigare när han istället kallades för Ombud.

Och för .SE slutligen, som är registry för toppdomänen .se, innebär det att deras kunddatabas över en natt reduceras rejält och att de istället för att hantera en massa innehavare med kanske 1-2 domäner vardera så får de arbeta med hundratalet Registrarer som har från ett par hundra(?) till ett par 100 000 domäner vardera.

Nu kl 18 så stänger .SE och öppnar inte förrän på måndag kl 09.00 igen. Det innebär dock inte att vi som är Registrarer eller .SE kan ta semester och få en extra lång helg. Nej, tvärtom om det är några som kommer jobba den här helgen så är det just Registrarer och .SE.

Under helgen ska vi nämligen synkronisera de nya systemen mot varandra, flytta ansvar för domäner, uppdatera buggar vi hittar, skicka ut lösenord till kunder mm mm.
Och så håller vi alla tummar som finns tillgängliga för att allt ska fungera utan störningar!

Den här dagen är något som domännamns Sverige sett fram mot länge. Det ryktas att Danny Aerts ställde som krav innan han anställdes att om det inte blev ett införande av en Registry-Registrar Modell så ville han inte ha jobbet. Om det är sant eller inte får han själv svara på, men är det sant ska han ha stort tack för det kravet!

Det enda smolket i bägaren är att IIS Styrelse, ivrigt påhejade av ISOC-SE tog beslutet att samtidigt börja konkurrera med sina kunder. Märkligt beslut när man driver ett monopol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.