expired-domain-name-process-needs-fixing

Nu brjar det komma reaktioner p snapback, vart frfallna domner tar vgen och vilken roll som Registrarer spelar nr det gller andrahandsmarknaden.

Allt som hnder i domnnamnsvrlden brjar p .com och migrerar sedan ut ver frst andra generiska toppdomner och vidare till cctlder som .se.

Snapback, dvs registrera en frfallen domn nr den slpps fr registrering igen frekommer inom alla toppdomner. ven inom .se.

P gtld-sidan r det vl knt vilka konsortier som samarbetar, vilka Registrarer som ingr osv. Man pratar om gruppering si och gruppering s. Om man scannar igenom listan ver ICANN Ackredited Registrars s kan man rtt ltt identifiera vilka som ingr i en gruppering p namnet idtorkan fr firmor slog till och s tog man den enkla vgen genom att ge de nya registrarerna likartade namn.

P gtld-sidan finns det heller inga restriktioner hur mnga domner en Registrar fr vara innehavare till, eller vilken typ av verksamhet de fr bedriva med den domnportflj de har.

.SE har infrt restriktioner att en Registrar inte fr gna sig t warehousing tex och man gr ocks kontroller av att avtalen fljs.

Nu brjar rster hjas fr att man ska gra ngot t problemen p gtld-sidan. I frra veckan skrev Jamie Zoch en mlande beskrivning av verksamheten och krvde samtidigt att ngot mste gras. Den auktionering som finns r han inte alls frtjust i, och speciellt inte att domner tappas bort, att man inte vet vem man bjuder mot osv.

Jamiess beskrivning av hur en spekulant bjuder mot auktionsfirman sjlv ger lite besk smak i munnen. Det jag genast frgar mig r om samma sak sker p svenska marknaden fr .se-domner?

Jag kan heller inte lta bli att dra paralleller till fastighetsmklarbranschen dr det r frbjudet att ha en hitte-p spekulant fr att driva upp priset. ven om vi alla vet att det frekommer.

Att andrahandsmarknaden nr det gller domner r stor och involverar stora pengar r knt. Att den r obegriplig fr den oinvigde r ocks knt. Det ska bli intressant att flja vartt den utvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.